15 juni: Dag tegen ouderenmishandeling

“Mijn vader gaf mijn moeder niet altijd haar medicijnen. Toen ik hem hierop aansprak, zei hij dat het allemaal wel meeviel met de ziekte van mama. Maar ze heeft die medicijnen echt nodig! Ik probeer daarom regelmatig bij ze langs te gaan. Maar het huis is zo vies. Schimmel in de koelkast, overal stof en een vieze badkamer. Ik mag zelf niet schoonmaken van mijn vader. Sinds kort hebben ze wel huishoudelijke hulp, maar daar heeft hij ook al tegen geschreeuwd als ze aan het werk is.”

De vader van Esra wil geen vreemden in huis, maar daardoor krijgt de moeder van Esra niet meer de zorg die ze nodig heeft. Lees het hele verhaal over mevrouw De Vries op: www.nunspeet.nl/verborgenleed

Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ongeveer 1 op elke 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties in de thuissituatie. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats en is er sprake van een afhankelijkheidssituatie. Ouderen vinden het vaak moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed. Verborgen leed kan plaatsvinden op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld fysiek, mentaal, financieel en seksueel, maar ook verwaarlozing als bijvoorbeeld de mantelzorg te veel is geworden. De signalen lopen uiteen van een lege koelkast tot blauwe plekken of onbetaalde rekeningen.

Lees hier hoe u de signalen kunt herkennen:

Vermoedens van ouderenmishandeling?

Huiselijk geweld, ook als de intenties aanvankelijk goed waren, brengt altijd schade. Dat verdient zorg en hulp van anderen.

Advies en hulp

Heeft u zelf te maken met ouderenmishandeling? Of maakt u zich zorgen over een oudere in uw omgeving? Blijf er niet mee rond lopen, maar praat erover met iemand die u vertrouwt, die kan adviseren en kan helpen. Voor advies en hulp kunt u 24/7 bellen met Veilig Thuis via 0800-2000 (gratis). Dat kan ook anoniem. Veilig Thuis is ook bereikbaar via de chat op www.veiligthuis.nl. Bel bij direct gevaar altijd 112.

Vragen over mantelzorg?

Neem contact op met Mantelzorgcentrum Nunspeet. Kijk op www.mantelzorg-nunspeet.nl of bel 0341-25 72 42.

Vragen over financiën?

Neem contact op met het Financieel Trefpunt: iedere donderdagochtend is er tussen 10:00 en 12:00 een inloopspreekuur in de bibliotheek van de Veluvine (F.A. Molijnlaan 186 Nunspeet) of via financieeltrefpuntnunspeet@stimenz.nl

——————————————————————————————————————

Hier staan een aantal tips om het gesprek aan te gaan als u zich zorgen maakt:

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn/haar gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat u is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet. Mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten. Ook niet als u zelf boos wordt van wat u hoort. Richt u op de persoon voor u en vraag door.
  4. Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
  5. Doe geen beloftes die u niet kunt waarmaken. Hoort u iets dat niet goed is? Beloof dan niet dat u iets geheim houdt, maar vraag of u de ander mag helpen.

Kijk op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl voor meer tips, signalen en hoe u in actie kunt komen.

 

 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world