Informatie voor professionele en sociale organisaties

Werk je in een professionele of sociale organisatie? Dan heb je regelmatig te maken met mantelzorgers. Een goede samenwerking is essentieel. Hoe kun je daarvoor zorgen?

Wie zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers kunnen partners, familieleden of vrienden zijn. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze hoe de cliënt was voor het ziekteproces en kennen zij de context van de eigen omgeving. Daarmee zijn mantelzorgers voor jou als verpleegkundige, verzorgende of helpende van grote waarde. Je kunt hun ervaring en kennis gebruiken om je zorg en begeleiding goed af te stemmen op de zorgvrager. Zijn er knelpunten, dan weten mantelzorgers soms direct waar dat aan ligt. Dit helpt je om die knelpunten op te lossen.

Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook je eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is goede informatie een voorwaarde voor een goede samenwerking.

Netwerktraining

Elk jaar organiseren we rond de Dag van de Mantelzorg een netwerktraining met als doel om elkaar als samenwerkingspartners en andere belangstellenden te ontmoeten en plannen te maken met het oog op het versterken van de mantelzorgers uit de gemeente Nunspeet.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world