Mantelzorgers met een migratie-achtergrond

Latifa Azimi is mantelzorger van haar moeder. Haar moeder wordt binnenkort 71 jaar. De zorg voor haar moeder deelt ze met haar familie. We stellen haar een paar vragen, omdat veel mensen met een migratie achtergrond niet beseffen dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor je familielid is vanzelfsprekend. En juist omdat het vanzelfsprekend is, is het lastig om te erkennen dat je mantelzorger bent. Door cultuurverschillen kan er anders tegen mantelzorg aangekeken worden. Er kunnen daardoor veel problemen spelen die niet zichtbaar zijn voor anderen. Overbelasting kan veel voorkomen, moeite met hulp vragen, niet weten welke voorzieningen er zijn, een taalbarrière, voorzieningen die niet passend zijn, etc. Graag willen we deze groep mantelzorgers meer in beeld krijgen en met hen in contact komen, de drempel verlagen om hulp te vragen en voor hen wat kunnen betekenen in ondersteuning.

Latifa geeft antwoord op de volgende vragen:

Hoe kijk jij aan tegen de term mantelzorg vanuit je culturele achtergrond? En loop je aan tegen verschillen tussen culturen in de mantelzorgsituatie?

Ik ben opgegroeid in Afghanistan en in de Afghaanse cultuur hadden we niet zoiets als ‘mantelzorgers’. In onze cultuur is het de traditie dat de ouderen bij de kinderen komen wonen, zodat de kinderen hen kunnen helpen en andersom. ‘Mantelzorger’ zijn was nieuw voor mij vanwege de verschillen in cultuur.

Mijn familie in Nederland woont verderop dus de zorg voor mijn moeder ligt vooral op mijn schouders. In Afghanistan woont de familie meestal vlakbij elkaar. We wonen in een gemeenschap waar familie voor elkaar zorgt. Ik loop wel tegen verschillen tussen culturen aan.

Wat is helpend voor jou en wat hebben mantelzorgers nodig?

Ik denk dat steun nodig is voor de mantelzorgers. Soms wordt het teveel voor mantelzorgers, omdat ze er alleen voor staan en geen mensen hebben die ze om hulp kunnen vragen. Het zou hen heel erg veel helpen als er bijvoorbeeld wordt geholpen met een vorm van dagbesteding voor ouderen. Als we een gemeenschap kunnen vormen van mantelzorgers en ouderen kunnen we elkaar helpen. Dat lijkt me heel mooi.

Wat kan het Mantelzorgcentrum hierin betekenen?

Het Mantelzorgcentrum zou kunnen helpen met het samenbrengen van mantelzorgers door bijvoorbeeld het nieuws te verspreiden over deze dagbesteding groep en misschien ook met het organiseren van deze groep. Als organisatie hebben zij waarschijnlijk veel meer bereik dan wij als individuele mantelzorgers.

Heb je tips voor mantelzorgers met een migratieachtergrond?

Ik denk dat het voor veel mantelzorgers met een migratieachtergrond soms moeilijk is om hulp te vragen. Soms staan ze niet open voor hulp of soms weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen. Mijn tip voor deze mantelzorgers is proberen open te staan voor hulp van buitenaf. Ik raad ik ze aan om over de drempel te stappen en contact op te nemen met het Mantelzorgcentrum.

Het Mantelzorgcentrum kan mantelzorgers met een migratie achtergrond helpen met elkaar in contact te komen. Als er bij meerdere mantelzorgers de behoefte aan een vorm van dagbesteding voor oudere migranten leeft kan het Mantelzorgcentrum, samen met andere organisaties, daarbij helpen om dit te organiseren. Het doel is om de mantelzorger te ontlasten en de oudere een leuke passende vorm van dagbesteding te bieden. Neem bij vragen contact op! We denken graag mee.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world