Kinderen tot 8 jaar

Een raar gevoel
Lot voelt zich raar, een beetje somber en grijs. Haar zus is heel erg ziek en daardoor is ook het leven van Lot veranderd. Alle aandacht gaat naar zus. Zij krijgt volop bezoek, post en cadeautjes. Voor Lot is geen aandacht en dat voelt raar. Een raar gevoel sluit aan bij de belevingswereld van kinderen die een zieke broer of zus hebben en biedt hen veel herkenning. Te bestellen bij: Vereniging ‘Ouders,Kinderen en Kanker’, www.vokk.nl.

Knikkers op de weg
Elias en zijn jongere broertje Wardje zijn op weg van school naar huis als het ondenkbare gebeurt: Wardje wordt aangereden door een auto. Als Wardje uiteindelijk in het ziekenhuis sterft, laat hij een gebroken gezin achter. Waarom moest dit gebeuren? En heeft iemand hier schuld aan? Dat zijn de vragen waarmee Elias en zijn ouders achterblijven. Achteraan in het boek vinden ouders, opvoeders of leerkrachten tips en aandachtspunten. Geschreven door Kristien Dieltiens & Peter Adriaenssens.
(prentenboek over verlies en rouwverwerking n.a.v. verkeersslachtoffer)

Waarom heeft een krokodil zo’n platte kop?
De gevolgen van hersenletsel worden beschreven in de vorm van dierenverhalen voor kinderen.
Hans Hessels, Vereniging Cerebraal, 2004. Te bestellen bij Vereniging Cerebraal, www.cerebraal.nl.

Omdat hij autistisch is
De elfjarige Erik beschrijft gebeurtenissen uit het gezinsleven met een autistisch broertje van 8. Er wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat autisme is en wat het betekent voor een gezin. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Rineke Ten Hage, 1993.
Meer informatie www.autisme-nva.nl.

Josefientje mongolientje
Josefientje is de grote zus van Jens. Ze kan niet goed lezen en schrijven, maar ze rookt wel sigaartjes en drinkt graag een biertje. Josefientje is een ‘mongolientje’ en ze is heel bijzonder……..ze doet zelfs aan een missverkiezing mee!
Dolf Verroen. ISBN 90000035007

Ik heb een zusje maar ik mag alleen naar haar kijken
Lotje en Thijs hebben een zusje gekregen, Isabel. Ze is 3 maanden te vroeg geboren en ligt in een couveuse. Een kinderboek speciaal voor broertjes en zusjes van pasgeboren couveuse kinderen. Het is een boek met foto’s en met illustraties van Dick Bruna. Er wordt zeer uitgebreid ingegaan op wat brusjes meemaken die een te vroeg geboren broertje of zusje hebben gekregen. In duidelijke heldere taal met veel informatie. Wellicht te veel voor één keer lezen. Maar zeker een boek dat kan helpen bij verwerking van wat er allemaal gebeurt.
Maaike Sigar, Richard de Leeuw en Dick Bruna, Uitgeverij Middernacht Pers, 1999. Voorleesboekje vanaf 3 jaar. ISBN 90-722-5902-5

Stijn is anders
Stijn is het broertje van Kaat. Stijn luistert niet naar mama. Toch is mama niet boos. Stijn wil niet opstaan. Hij eet geen boterhammen, maar koeken, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Dat mag van papa. Kaas vindt hij vies. Hij likt aan de spiegel. En hij wordt boos als Kaat met hem wil spelen. Kaat begrijpt het vreemde gedrag van Stijn niet. Mama en papa zeggen telkens dat Stijn anders is. Maar wat is anders dan? Kaat vindt het niet leuk. Stijn mag altijd zijn zin doen en zij niet. Ze is boos op mama, papa en Stijn. Op een dag heeft mama een verrassing. Stijn gaat bij oma en opa spelen. Kaat blijft thuis bij mama en papa en mag alles doen wat Stijn normaal doet. Kaat vindt dat leuk, maar slechts voor één dag. Kaat merkt dat ´anders´ zijn helemaal niet zo leuk is. ’s Avonds is ze blij dat Stijn terugkomt. Nu begrijpt ze een beetje meer waarom Stijn niet luistert…
Marleen Vanvuchelen, Uitgeverij Terra, 2002. ISBN 9020948342

De wereld van Luuk
Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden. De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die autistisch zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken. Naast de tekst voor kinderen is er een blokje informatie voor volwassenen ingevoegd.
Martine Delfos, Uitgeverij Peereboom, 2003. ISBN 90 77455043

Alles is Leander
Alles is Leander geworden, denkt Andreas. Leander werd gegrepen door een auto en komt zwaargewond in het ziekenhuis terecht. Zijn ouders hebben alleen nog aandacht voor zijn broer die in de coma ligt. Andreas begrijpt het wel, maar soms maakt het hem boos en opstandig. Zijn kleine zusje Briesje heeft er blijkbaar geen last van. Hij voelt zich heel onbegrepen en er is ook nog het schuldgevoel dat aan hem knaagt.Hij durft niet meer aan morgen denken. Alleen aan ‘nu’ en ‘vroeger’. Gelukkig is er ook nog Rebecca.
Clavis, 2006, ISBN 9044805444

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world