Van 1-7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt…

Nunspeet – Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?  Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022).1 Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024!

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften. Ook in Nunspeet worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Mantelzorgcentrum Nunspeet.

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Zichtbaar

De campagne ‘Meer dan je denkt’ laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van jong mantelzorgen en wat helpt bij het dragen van de verschillende zorgen.

Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Ook worden er tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaarder te maken. In Nunspeet kunnen kinderen van 6-12 jaar van de basisschool meedoen met GPS Schatzoeken bij Outdoorcentrum Nunspeet en jongeren van 12-17 jaar van het voortgezet onderwijs gaat zelf pizza’s maken bij Frida’s Theetuin. Beide activiteiten vinden plaats op 14 juni.

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Meer dan je denkt’-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world