Wandelen met Focus op Bewegen

Mantelzorgcentrum Nunspeet

Veel mantelzorgers leven in deze periode van coronacrisis onder hoge spanning en stress. Bewegen en ontspannen is een belangrijk middel in stressvermindering. Steunpunt Mantelzorg biedt aan 24 mantelzorgers die bij het Steunpunt staan ingeschreven de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief deel te nemen aan de cursus Mindful Run of de cursus Mindful Walk.

In het voorjaar van 2021 zullen 2 cursussen Mindful Run worden gegeven en 2 cursussen Mindful Walk. Deelname aan een basiscursus van 5 trainingen kost normaliter € 95 (= standaard landelijk tarief). De eerste 24 ingeschreven mantelzorgers die zich aanmelden, krijgen van Mantelzorgcentrum Nunspeet € 25 per cursist korting op het cursusgeld.

Data
• Mindful Walk: maandag 15, 22, 29 maart en 12 + 19 april om 13.30 uur, locatie Transferium Nunspeet
• Mindful Run: zaterdag 3, 10, 17 april 1 en 8 mei om 9.30 uur, locatie Hof van Hulshorst
• Mindful Walk: zaterdag 3, 10, 17 april 1 en 8 mei om 13.30 uur, locatie Hof van Hulshorst
• Mindful Run: dinsdagavond 11, 18 en 25 mei, 1 en 8 om 19.00 uur, locatie Transferium Nunspeet

NB. Genoemde startdata zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de corona-pandemie en de daarbij behorende maatregelen. Aspirant deelnemers die zich opgeven, worden door Steunpunt Mantelzorg voorafgaand aan de cursus geïnformeerd of de cursus doorgaat.

Aanmelden
Bent u als mantelzorger ingeschreven bij het Steunpunt en wilt u mee doen met Mindful Run of Mindful Walk? Meldt u zich dan telefonisch aan via dienstencentrum Het Venster: (0341) 25 72 42. Vol = vol.

 

Interview Jolanda en Dennis van Mindful Run en Mindful Walk

Willen jullie jezelf voorstellen? 

Wij zijn Jolanda de Bruin en Dennis Leemeijer en wonen in Harderwijk.

Ons hart ligt bij het buiten sporten: hardlopen, wandelen, fietsen, watersporten en nog veel meer. We sporten het grootste deel van ons leven al op de Veluwe, in de bossen rondom Ermelo, Harderwijk en Nunspeet.

Begin 2018 hebben wij bij Mindful Run Nederland in Arnhem de opleiding gevolgd om Mindful Walk en Mindful Run cursussen aan te mogen bieden. Mindful Run is uitgegroeid tot een beproefd landelijk concept en krijgt langzaamaan steeds meer (naam)bekendheid, ook op de Noordwest Veluwe, in de regio Ermelo, Harderwijk en Nunspeet.

Wat is het belang van Mindful Run en Mindful Walk – juist met betrekking tot deze stressvolle tijd?

Mindful Run en Mindful Walk laten je kennismaken met verschillende facetten van het hardlopen of wandelen en leren je te luisteren naar je eigen lichaam. Je wordt je bewust van je eigen loophouding, je aandacht bij het hardlopen en bewegen en de kracht en energie in je lichaam. In alle activiteiten die we met Mindful Run Harderwijk aanbieden, passen we een combinatie toe van mindfulness, ademhalingstechniek en bewegen, met als gevolg: minder stress en meer energie!

Wat houdt ‘mindfulness’ in? Voor sommige mensen klinkt dat als ‘zweverig’.

Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar het hier en nu. Tijdens je training of wandeling niet bezig zijn met wat je straks allemaal nog moet gaan doen, maar met aandacht bij de activiteit die je nú doet.

Jullie noemen ademhalingstechniek. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Tijdens de activiteiten van Mindful Run en Mindful Walk laten we deelnemers veel oefenen met neusademhaling. Langzaam en minder inademen heeft een positief effect op je zuurstof- en koolzuurhuishouding, het zorgt voor een lagere hartslag en bevordert uiteindelijk je prestatievermogen. Hier ligt m.n. voor hardlopers altijd een uitdaging om vertrouwd mee te raken.

Waarom hardlopen en wandelen?

Hardlopen en wandelen hebben positieve effecten op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig sporten helpt een breed scala aan fysieke en psychische gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen of om reeds aanwezige klachten te verminderen. Dat is eigenlijk een ‘open deur’, maar voor veel mensen is het toch lastig om te gaan bewegen. Men legt zich vaak teveel prestatiedoelen op waardoor er maar niet wordt begonnen. Mindful Run en Mindful Walk leert je hoe je volop van het bewegen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling en lopen in het ‘hier en nu’.

Hoe ziet de cursus eruit?

Een basiscursus bestaat uit 5 trainingen van 1,5 uur per keer in opeenvolgende weken. Een cursusgroep bestaat normaal gesproken uit 6 deelnemers. Tijdens de corona-periode zijn dat kleinere groepen. Iedere week is de deelnemer 1,5 uur in het bos, op de hei of (’s winters) in de stad. De deelnemers wisselen hardlopen of wandelen af met veel oefeningen rondom thema’s zoals focus, concentratie, geduld, loslaten, vertrouwen, etc. Daarnaast train je ook je ademhaling en verbetert je conditie. We lopen per training ongeveer 3 kilometer. We merken dat de deelnemers de combinatie van het bewegen én oefenen buiten in het bos heel prettig vinden. Deelnemers hebben allemaal hun eigen redenen om een cursus te volgen. Soms gewoon uit nieuwsgierigheid, anderen als er sprake is van futloosheid. Ook weten mensen ons te vinden vanwege stressklachten. Hoe dan ook, deelnemers zijn welkom.

10 redenen om een Mindful Run of Mindful Walkcursus te volgen:

1. Minder stress
2. Meer energie
3. Contact met jezelf
4. Lopen op gevoel
5. Lopen na blessure
6. Grenzen bewaken
7. Lopen zonder prestatiedoel
8. Nieuwe uitdaging
9. Persoonlijke aandacht
10. Plezier!!

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world