Week van de jonge mantelzorger

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er daarom extra activiteiten georganiseerd.

—————————————————————————————————————————

Ga jij mee naar Dolfinarium?

Ontdek de wondere waterwereld van dichtbij! Tijdens de verschillende voorstellingen ontmoeten we de dieren van dichtbij en leren we van alles over zee(zoog)dieren en de gevaren van plasticsoep in de oceaan. Daarnaast is er genoeg tijd om ons in de speeltuin te vermaken. Het wordt vooral een gezellige dag met elkaar.

Voor wie: Alle jonge mantelzorgers (basisschool leeftijd)

Wanneer: Zaterdag 11 juni

Tijd: 11.00 uur tot 17.00 uur

Waar: Zuiderzeeboulevard 22, 3841 WB Harderwijk

Kosten: Geen – voor eten en drinken wordt gezorgd

Opgeven: Tot en met vrijdag 27 mei

—————————————————————————————————————————

Kom jij 3 juni karten?

Elektrisch karten is de toekomst! De power is indrukwekkend. Je racet in je eigen kleding en zonder herrie of uitlaatgassen. Extra bijzonder: Je racet iedere ronde deels door de buitenlucht. Durf jij het aan? Geef je dan op en ga gezellig mee!

 BELANGRIJK: Je moet minimaal 140 cm zijn en 13 jaar of ouder!

Voor wie: Alle jonge mantelzorgers (voortgezet onderwijs vanaf 13 jaar). Ben jij jonger maar zit je wel op het voortgezet onderwijs, dan ben je van harte welkom om mee te gaan naar Dolfinarium.

Wanneer: Vrijdagavond 3 juni

Tijd: 18.00 uur (verzamelen) tot 22.30 uur

Waar: Verzamelen bij Het Venster, Elburgerweg 15 in Nunspeet – voor vervoer wordt gezorgd.

Kosten: Geen

Opgeven: Tot en met vrijdag 27 mei

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world