Piep zei de Muis training

 ‘Piep zei de muis’

Soms zijn er situaties in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een ouder die ziek is, een scheiding, verdriet, ruzie of geweld. Herken je dit? Mogelijk kan je kind dan een steuntje in de rug gebruiken. De volgende training begint per oktober 2022.

Voor wie?

‘Piep zei de muis’ is er voor kinderen van 4 -7 jaar die in de gemeente Nunspeet wonen en die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld als een ouder ernstig ziek wordt of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Andere voorbeelden waar je aan kunt denken zijn: als iemand overlijdt of bij een ernstig ziek broertje of zusje. Het is een leuke groep waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben.

Waarom is PIEP belangrijk?

Kinderen kunnen minder goed omgaan met spanning en stress dan volwassenen. Ze betrekken alles op zichzelf. Ze voelen zich schuldig en denken dat het door hen komt dat papa of mama zo verdrietig of ziek is. Kinderen reageren op deze leeftijd op verschillende manieren op stress en spanning: door heel stil te worden, zich niet te uiten of ze worden boos, dwars of onzeker. Ze kunnen bang zijn om te gaan slapen of bij hun moeder weg te gaan. Ze plassen soms nog, of weer opnieuw, in bed.

Wat doen we tijdens de groep?

In de groep vertelt PIEP de muis, een handpop, over wat hij allemaal meemaakt. Hij nodigt de kinderen uit om samen met hem voor allerlei situaties een oplossing te zoeken: wat doe je bijvoorbeeld als je verdrietig bent? Op deze wijze wordt er op een speelse manier geprobeerd om kinderen vaardigheden te leren waardoor ze makkelijker met eigen emoties en met de situatie thuis om kunnen gaan, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zich niet meer schuldig voelen. Ook wordt gewerkt aan een positief zelfbeeld; wie ben je, wat doe je graag en wat kun je goed? Weet je een kind dat in aanmerking komt voor Piep zei de muis? Of is dit iets voor jouw kind? Neem dan contact op met Joanne Loedeman van Het Venster of met Anniek Zwarteveld van CJG Nunspeet.

 

 

 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world